İklim krizinin kenti: Zonguldak

Zonguldak 09.12.2023 - 14:00, Güncelleme: 09.12.2023 - 14:19 2547+ kez okundu.
 

İklim krizinin kenti: Zonguldak

İklim krizinin kenti: Zonguldak

Zonguldak’ta son yıllarda yaşanan ekstrem doğa olayları iklim değişikliğini akıllara getirdi. Zonguldak il genelinde son yıllarda yaşanan doğal afetler, uluslararası kamuoyunda sıkça dile getirilen iklim değişikliğinin boyutlarını gözler önüne serdi. Her mevsimde olağan üstü doğa afetlerinin yaşandığı Zonguldak, iklim değişikliğinin en belirgin olduğu illerin başında geliyor. Son yıllarda kış aylarında ekstrem kar yağışı gözlemlenirken geçiş mevsimleri olan ilk ve son bahar aylarında ise aşırı yağmurlar sel tehlikesi yaratma devam ediyor. Son olarak ise özellikle Ereğli’yi vuran fırtına iklim değişikliğinin çarpıcı etkilerini gözler önüne serdi. İklim değişikliğinin çarpıcı etkilerinin yaşandığı Zonguldak için sosyal medya platformu X’te kampanya başlatıldı. Bir çok X kullanıcısının ‘Zonguldak’ta iklim eylem planı yapılsın’ kampanyasına dijital imza attığı görüldü. Zonguldak’ta ilçe ve belde belediyeleri ile birlikte iklim değişikliği ve iklim krizinin ele alınması gerektiği ifade ediliyor. İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ŞEHİRLERE ETKİLERİ  Hızlı şehirleşme ve artan insan faaliyetleri atmosfere salınan sera gazlarının artmasına neden olmaktadır. Bu durum küresel ısınma ve iklim değişikliğini doğurmaktadır. Düzensiz yağışlar ve seller Sıcaklık artışı ve kuraklık Fırtına ve aşırı hava olayları Deniz suyu seviyesinde yükselme Şehirde yaşayan hayvan ve bitki türlerinin yok olması İnsanların ve ekosistemlerin yaşam olanaklarının kalmamasıdır.  Ülkemizde yer alan şehirlerin süratle İklim Değişikliğine Adapte olacak önlemleri alması İklim Değişikliği Eylem Planları yapmaları ve uygulamaları gereklidir. Mevcut politikalar ile iklim değişikliğine adapte olmadan şehirlerde yaşamak zorlaşacak, sel ve kuraklık felaketleri yanında altyapı sistemlerinin yetersizliği nedeni ile yaşam kalitesi düşecektir.  İklim Değişikliğine Adaptasyon Eylem Planları dayanıklı altyapılar ve düşük emisyonlu tüketim gibi konu başlıkları yanında, şehirleşmede de yeni bir planlama anlayışı getirmektedir. Bu planlama anlayışı yeşil yapılaşma kriterlerinin şehir planlarında belirlenmesi, iklim değişikliği adaptasyonu için gerekli olan tüm kararların ve  yapılması gereken tüm uygulamaların eyleme dönüştürülmesi anlamına gelmektedir.
İklim krizinin kenti: Zonguldak

Zonguldak’ta son yıllarda yaşanan ekstrem doğa olayları iklim değişikliğini akıllara getirdi.

Zonguldak il genelinde son yıllarda yaşanan doğal afetler, uluslararası kamuoyunda sıkça dile getirilen iklim değişikliğinin boyutlarını gözler önüne serdi. Her mevsimde olağan üstü doğa afetlerinin yaşandığı Zonguldak, iklim değişikliğinin en belirgin olduğu illerin başında geliyor. Son yıllarda kış aylarında ekstrem kar yağışı gözlemlenirken geçiş mevsimleri olan ilk ve son bahar aylarında ise aşırı yağmurlar sel tehlikesi yaratma devam ediyor. Son olarak ise özellikle Ereğli’yi vuran fırtına iklim değişikliğinin çarpıcı etkilerini gözler önüne serdi.

İklim değişikliğinin çarpıcı etkilerinin yaşandığı Zonguldak için sosyal medya platformu X’te kampanya başlatıldı. Bir çok X kullanıcısının ‘Zonguldak’ta iklim eylem planı yapılsın’ kampanyasına dijital imza attığı görüldü. Zonguldak’ta ilçe ve belde belediyeleri ile birlikte iklim değişikliği ve iklim krizinin ele alınması gerektiği ifade ediliyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ŞEHİRLERE ETKİLERİ 

Hızlı şehirleşme ve artan insan faaliyetleri atmosfere salınan sera gazlarının artmasına neden olmaktadır. Bu durum küresel ısınma ve iklim değişikliğini doğurmaktadır.

Düzensiz yağışlar ve seller
Sıcaklık artışı ve kuraklık
Fırtına ve aşırı hava olayları
Deniz suyu seviyesinde yükselme
Şehirde yaşayan hayvan ve bitki türlerinin yok olması
İnsanların ve ekosistemlerin yaşam olanaklarının kalmamasıdır.

 Ülkemizde yer alan şehirlerin süratle İklim Değişikliğine Adapte olacak önlemleri alması İklim Değişikliği Eylem Planları yapmaları ve uygulamaları gereklidir. Mevcut politikalar ile iklim değişikliğine adapte olmadan şehirlerde yaşamak zorlaşacak, sel ve kuraklık felaketleri yanında altyapı sistemlerinin yetersizliği nedeni ile yaşam kalitesi düşecektir.

 İklim Değişikliğine Adaptasyon Eylem Planları dayanıklı altyapılar ve düşük emisyonlu tüketim gibi konu başlıkları yanında, şehirleşmede de yeni bir planlama anlayışı getirmektedir. Bu planlama anlayışı yeşil yapılaşma kriterlerinin şehir planlarında belirlenmesi, iklim değişikliği adaptasyonu için gerekli olan tüm kararların ve  yapılması gereken tüm uygulamaların eyleme dönüştürülmesi anlamına gelmektedir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve karar67.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.