‘Deprem, duygusal yeme davranışlarına yol açtı'

Sağlık (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 28.02.2023 - 07:42, Güncelleme: 28.02.2023 - 19:28 3204+ kez okundu.
 

‘Deprem, duygusal yeme davranışlarına yol açtı'

‘Deprem, duygusal yeme davranışlarına yol açtı'

Diyetisyen Tuğçe Yılmaz, 11 ili etkileyen deprem sonrası insanlarda artan stres, kaygı, mutsuzluk gibi olumsuz duyguların duygusal yeme davranışını tetiklediğini söyledi.   Beslenme ve Diyet Kliniği'nden Dyt. Tuğçe Yılmaz, duygusal açlık hakkında açıklamalarda bulundu.   “Stres sonucu iştah artar ya da azalır”   Deprem hadisesi ile birlikte insanların stres, kaygı, mutsuzluk gibi olumsuz duygular içinde olduğunu dile getiren Dyt. Yılmaz, bu duyguların çoğu kişide yeme davranışının bozulmasına neden olduğunu söyledi. Yılmaz, "Kimi kişilerin bu yıpratıcı duygulardan dolayı iştahsızlık yaşayarak yemek yiyemiyor. Kimileri ise anlık mutluluk verdiği için yemeklere sarılıyor. Her iki durumun da ortak sebebi strestir. Stres, vücutta kortizol hormonun yükselmesine sebep olur. Bu hormon aynı zamanda iştahı etkiler, iştah artar ya da azalır” diye konuştu.   “Yemek yemeyerek kendinizi cezalandırmayın”   Diyetisyen Tuğçe Yılmaz, hem stresi yönetmek hem de duygusal yeme modundan çıkabilmek için yapılması gerekenler hakkında, “Öncelikle yemek yemenin hiçbir sorunu düzeltmeyeceği gibi sonrasında pişmanlık duyacağımızı unutmamalıyız. Yemek yemeyerek kendimizi cezalandırmanın da bir faydası olmayacağını bilmeliyiz. Olumsuz ruh hali içindeyken aklınıza gelecek ilk şey muhtemelen yemek yemek olsa da bunu bastırabilirsiniz. Bunun yerine sevdiğiniz birini arayabilir, müzik dinleyebilir ya da ilgi duyduğunuz başka herhangi bir şeyle meşgul olarak zihninizi meşgul edebilirsiniz. Ara öğün yapmaya özen gösterin ve aralıklı oruç diyeti yapıyorsanız bir süre ara verin, uzun süren açlıklar duygusal yeme ataklarını artırabilir. Böyle stresli dönemlerde su içmek genelde unutulur, en az 2 lt su içmeye özen gösterin. Stres seviyesini düşürmek için papatya, melisa, rezene gibi çaylar tüketebilirsiniz. Daha fazla açık hava egzersizleri yapın, özellikle yürüyüş yapmak hem stres seviyenizi azaltacak hem de iştah kontrolünü sağlayacağından duygusal yeme ataklarını azaltacaktır. Yeterli ve kaliteli uyumaya özen gösterin, eğer uykuya dalmakta zorlanıyorsanız papatya, melisa gibi çaylardan ya da melatonin takviyesinden destek alabilirsiniz. Stres seviyesini azaltmaya yardımcı olan muz, kabak çekirdeği, kakao, balık, fındık, ceviz, avokado, yaban mersini gibi besinlerle beslenmenizde yer vermeniz duygusal yeme davranışının önüne geçmeye yardımcı olacaktır” şeklinde konuştu.   Anti stres çayı içebilirsiniz   Strese iyi gelecek bitki çayı önerisinde bulunan Dyt. Yılmaz, “Stresli, mutsuz, kaygılı hissettiğiniz zamanlarda yemeğe saldırmak yerine aşağıdaki çaydan 1-2 fincan içerek rahatlayabilirsiniz. Bu çay ayrıca uykuya dalmanızı da kolaylaştıracaktır. Strese iyi gelen çayın malzemeleri ise 1 tatlı kaşığı papatya, 1 yemek kaşığı melisa, 1 çay kaşığı karanfil. 6-7 sap taze nane şeklindedir. Yapılışı ise 1 litre kaynar suya tüm malzemeleri ekleyip 8 dakika ağzı kapalı şekilde demleyin” ifadelerini kullandı.
‘Deprem, duygusal yeme davranışlarına yol açtı'

Diyetisyen Tuğçe Yılmaz, 11 ili etkileyen deprem sonrası insanlarda artan stres, kaygı, mutsuzluk gibi olumsuz duyguların duygusal yeme davranışını tetiklediğini söyledi.

 

Beslenme ve Diyet Kliniği'nden Dyt. Tuğçe Yılmaz, duygusal açlık hakkında açıklamalarda bulundu.


 

“Stres sonucu iştah artar ya da azalır”

 

Deprem hadisesi ile birlikte insanların stres, kaygı, mutsuzluk gibi olumsuz duygular içinde olduğunu dile getiren Dyt. Yılmaz, bu duyguların çoğu kişide yeme davranışının bozulmasına neden olduğunu söyledi. Yılmaz, "Kimi kişilerin bu yıpratıcı duygulardan dolayı iştahsızlık yaşayarak yemek yiyemiyor. Kimileri ise anlık mutluluk verdiği için yemeklere sarılıyor. Her iki durumun da ortak sebebi strestir. Stres, vücutta kortizol hormonun yükselmesine sebep olur. Bu hormon aynı zamanda iştahı etkiler, iştah artar ya da azalır” diye konuştu.


 

“Yemek yemeyerek kendinizi cezalandırmayın”

 

Diyetisyen Tuğçe Yılmaz, hem stresi yönetmek hem de duygusal yeme modundan çıkabilmek için yapılması gerekenler hakkında, “Öncelikle yemek yemenin hiçbir sorunu düzeltmeyeceği gibi sonrasında pişmanlık duyacağımızı unutmamalıyız. Yemek yemeyerek kendimizi cezalandırmanın da bir faydası olmayacağını bilmeliyiz. Olumsuz ruh hali içindeyken aklınıza gelecek ilk şey muhtemelen yemek yemek olsa da bunu bastırabilirsiniz. Bunun yerine sevdiğiniz birini arayabilir, müzik dinleyebilir ya da ilgi duyduğunuz başka herhangi bir şeyle meşgul olarak zihninizi meşgul edebilirsiniz. Ara öğün yapmaya özen gösterin ve aralıklı oruç diyeti yapıyorsanız bir süre ara verin, uzun süren açlıklar duygusal yeme ataklarını artırabilir. Böyle stresli dönemlerde su içmek genelde unutulur, en az 2 lt su içmeye özen gösterin. Stres seviyesini düşürmek için papatya, melisa, rezene gibi çaylar tüketebilirsiniz. Daha fazla açık hava egzersizleri yapın, özellikle yürüyüş yapmak hem stres seviyenizi azaltacak hem de iştah kontrolünü sağlayacağından duygusal yeme ataklarını azaltacaktır. Yeterli ve kaliteli uyumaya özen gösterin, eğer uykuya dalmakta zorlanıyorsanız papatya, melisa gibi çaylardan ya da melatonin takviyesinden destek alabilirsiniz. Stres seviyesini azaltmaya yardımcı olan muz, kabak çekirdeği, kakao, balık, fındık, ceviz, avokado, yaban mersini gibi besinlerle beslenmenizde yer vermeniz duygusal yeme davranışının önüne geçmeye yardımcı olacaktır” şeklinde konuştu.


 

Anti stres çayı içebilirsiniz

 

Strese iyi gelecek bitki çayı önerisinde bulunan Dyt. Yılmaz, “Stresli, mutsuz, kaygılı hissettiğiniz zamanlarda yemeğe saldırmak yerine aşağıdaki çaydan 1-2 fincan içerek rahatlayabilirsiniz. Bu çay ayrıca uykuya dalmanızı da kolaylaştıracaktır. Strese iyi gelen çayın malzemeleri ise 1 tatlı kaşığı papatya, 1 yemek kaşığı melisa, 1 çay kaşığı karanfil. 6-7 sap taze nane şeklindedir. Yapılışı ise 1 litre kaynar suya tüm malzemeleri ekleyip 8 dakika ağzı kapalı şekilde demleyin” ifadelerini kullandı.

Zonguldak HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve karar67.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.