Uzmanından uyarı: 'Hepatit virüsü kansere neden olabilir'

Sağlık (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 29.07.2022 - 06:45, Güncelleme: 29.07.2022 - 11:14 2712+ kez okundu.
 

Uzmanından uyarı: 'Hepatit virüsü kansere neden olabilir'

Uzmanından uyarı: 'Hepatit virüsü kansere neden olabilir'

Hepatit hastalığının karaciğerin genelde virüslere bağlı olarak oluşan akut veya kronik enflamasyonu olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Hepatit B ve C tedavisi olan hastalıklardır. Erken tanı ve tedavi komplikasyonların gelişmesini önler. Eğer hastalar tedavi olmazsa siroz ve kanser gelişebilir” dedi.   Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayısıyla bilgilendirmede bulundu. En sık hepatite neden olan virüslerin alfabenin harfleri ile gösterilen hepatit A, B, C, D ve E virüsleri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Hepatit B ve C tedavisi olan hastalıklardır. Erken tanı ve tedavi, komplikasyonların gelişmesini önler. Eğer hastalar tedavi olmazsa siroz ve kanser gelişebilir” şeklinde konuştu.   Dünyada 300 milyon, Türkiye'de 3,7 milyon hepatit hastası   Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünyada yaklaşık 300 milyon kişinin hepatit B ve hepatit C enfeksiyonuna sahip olduğuna ve her yıl 1,5 milyon kişinin siroz ve karaciğer kanseri nedeniyle vefat ettiğinin tahmin edildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Yapılan çalışmalara göre Türkiye'de ise yaklaşık 3 milyon kronik hepatit B enfeksiyonu ve yaklaşık 700 bin kronik hepatit C enfeksiyonu hastası mevcuttur. Kronik hepatit B hastaları ve taşıyıcıları, hepatit B virüsünün vücutta ne kadar aktif olduğunu ve karaciğerin durumunu izlemek için 6-12 ayda bir düzenli sağlık kontrolü (muayene, kan testleri ve karaciğer ultrasonu) yaptırmalıdır” diye konuştu.
Uzmanından uyarı: 'Hepatit virüsü kansere neden olabilir'

Hepatit hastalığının karaciğerin genelde virüslere bağlı olarak oluşan akut veya kronik enflamasyonu olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof.

Dr. Hakan Leblebicioğlu, “ Hepatit B ve C tedavisi olan hastalıklardır. Erken tanı ve tedavi komplikasyonların gelişmesini önler. Eğer hastalar tedavi olmazsa siroz ve kanser gelişebilir” dedi.

 

Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayısıyla bilgilendirmede bulundu. En sık hepatite neden olan virüslerin alfabenin harfleri ile gösterilen hepatit A, B, C, D ve E virüsleri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “ Hepatit B ve C tedavisi olan hastalıklardır. Erken tanı ve tedavi, komplikasyonların gelişmesini önler. Eğer hastalar tedavi olmazsa siroz ve kanser gelişebilir” şeklinde konuştu.


 

Dünyada 300 milyon, Türkiye'de 3,7 milyon hepatit hastası

 

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünyada yaklaşık 300 milyon kişinin hepatit B ve hepatit C enfeksiyonuna sahip olduğuna ve her yıl 1,5 milyon kişinin siroz ve karaciğer kanseri nedeniyle vefat ettiğinin tahmin edildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Yapılan çalışmalara göre Türkiye'de ise yaklaşık 3 milyon kronik hepatit B enfeksiyonu ve yaklaşık 700 bin kronik hepatit C enfeksiyonu hastası mevcuttur. Kronik hepatit B hastaları ve taşıyıcıları, hepatit B virüsünün vücutta ne kadar aktif olduğunu ve karaciğerin durumunu izlemek için 6-12 ayda bir düzenli sağlık kontrolü (muayene, kan testleri ve karaciğer ultrasonu) yaptırmalıdır” diye konuştu.

Zonguldak HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve karar67.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.