Peki bu yasal mı? İşte cevabı...

Ereğli 06.07.2021 - 11:27, Güncelleme: 06.07.2021 - 12:13 2166+ kez okundu.
 

Peki bu yasal mı? İşte cevabı...

Peki bu yasal mı? İşte cevabı...

Türkiye genelinde aşı seferberliği devam ederken kamuoyu son günlerde aşı olan/olmayan ayrımını tartışmaya devam ediyor. Aşı olmayanlara yönelik yaptırım kararları televizyon programlarında tartışılmaya devam ediyor. Aşı olmayanların kamu kurumlarına, sinemalara, konserlere, tiyatro ve spor salonlarına alınmaması söz konusu olabileceği ifade ediliyor.    Zonguldak’ta ise aşılı ve aşısız ayrımı ilk defa uygulandı. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, 'Aşı olmayanları gençlik şölenine almayacağız' diyerek bir ilki gerçekleştirdi. Posbıyık’ın çıkışı iyi niyetli dahi olsa yasal mı değil mi tartışması gündeme geldi. Diğer taraftan plajların halka açık olması da kamusal alanda kısıtlama yapıldığını gözler önüne serdi.   Ülke genelinde de yapılan tartışmalarda hukukçular ise ikiye bölünmüş durumda. Deutsche Welle Türkçe'den Batu Bozkürk'ün haberine göre; İdare hukuku profesörü Metin Günday devletin aşı temini yükümlülüğünü sağladıktan sonra aşı olmayan vatandaşına toplumsal etkinlikleri kısıtlayabileceğini belirtiyor.   Devlet vatandaşını aşılı ya da aşısız diye ayırabilir mi? İdare hukuku profesörü Metin Günday devletin aşı temini yükümlülüğünü sağladıktan sonra aşı olmayan vatandaşına toplumsal etkinlikleri kısıtlayabileceğini kaydediyor.   Bunun hukuki altyapısı var mı? Prof. Günday, "Anayasanın genel sağlığın korunması amacıyla bazı temel hak ve özgürlüklerin sınırlanmasına olanak tanıdığını, bunun yasayla mümkün olabileceğini" söylüyor. Günday, mevcut anayasayla ve Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'yla bu kararın alınabileceğini ifade ediyor. Ancak anayasa hukuku profesörü Süheyl Batum bu görüşe katılmıyor. Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 64. maddesinde günümüz Türkçesiyle "Bu kanunda sayılan hastalıklar dışında hastalıklar baş gösterirse bu kanunda yer alan önlemler uygulanabilir" ibaresini hatırlatıyor. Kanunda aşı yaptırmayanlara bu tip kısıtlamalar getirilmesi yer almıyor. Batum ayrıca, "Türkiye Cumhuriyeti hukukunda aşı yaptıranlar ve yaptırmayanlar arasında ayrımcılığı makul kılacak bir düzenleme yok" diyor.  
Peki bu yasal mı? İşte cevabı...

Türkiye genelinde aşı seferberliği devam ederken kamuoyu son günlerde aşı olan/olmayan ayrımını tartışmaya devam ediyor. Aşı olmayanlara yönelik yaptırım kararları televizyon programlarında tartışılmaya devam ediyor. Aşı olmayanların kamu kurumlarına, sinemalara, konserlere, tiyatro ve spor salonlarına alınmaması söz konusu olabileceği ifade ediliyor.

 

 Zonguldak’ta ise aşılı ve aşısız ayrımı ilk defa uygulandı. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, ' Aşı olmayanları gençlik şölenine almayacağız' diyerek bir ilki gerçekleştirdi. Posbıyık’ın çıkışı iyi niyetli dahi olsa yasal mı değil mi tartışması gündeme geldi. Diğer taraftan plajların halka açık olması da kamusal alanda kısıtlama yapıldığını gözler önüne serdi.

 

Ülke genelinde de yapılan tartışmalarda hukukçular ise ikiye bölünmüş durumda. Deutsche Welle Türkçe'den Batu Bozkürk'ün haberine göre; İdare hukuku profesörü Metin Günday devletin aşı temini yükümlülüğünü sağladıktan sonra aşı olmayan vatandaşına toplumsal etkinlikleri kısıtlayabileceğini belirtiyor.

 

Devlet vatandaşını aşılı ya da aşısız diye ayırabilir mi?

İdare hukuku profesörü Metin Günday devletin aşı temini yükümlülüğünü sağladıktan sonra aşı olmayan vatandaşına toplumsal etkinlikleri kısıtlayabileceğini kaydediyor.

 

Bunun hukuki altyapısı var mı?

Prof. Günday, "Anayasanın genel sağlığın korunması amacıyla bazı temel hak ve özgürlüklerin sınırlanmasına olanak tanıdığını, bunun yasayla mümkün olabileceğini" söylüyor. Günday, mevcut anayasayla ve Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'yla bu kararın alınabileceğini ifade ediyor.

Ancak anayasa hukuku profesörü Süheyl Batum bu görüşe katılmıyor. Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 64. maddesinde günümüz Türkçesiyle "Bu kanunda sayılan hastalıklar dışında hastalıklar baş gösterirse bu kanunda yer alan önlemler uygulanabilir" ibaresini hatırlatıyor. Kanunda aşı yaptırmayanlara bu tip kısıtlamalar getirilmesi yer almıyor.

Batum ayrıca, "Türkiye Cumhuriyeti hukukunda aşı yaptıranlar ve yaptırmayanlar arasında ayrımcılığı makul kılacak bir düzenleme yok" diyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve karar67.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.