Kış aylarında sağlıklı beslenme tavsiyeleri

Sağlık (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 03.11.2022 - 07:05, Güncelleme: 04.11.2022 - 05:28 2090+ kez okundu.
 

Kış aylarında sağlıklı beslenme tavsiyeleri

Kış aylarında sağlıklı beslenme tavsiyeleri

Beslenme ve Diyet Uzmanı Cemre Balkan, kış aylarına yönelik sağlıklı beslenme tüyoları vererek, “Bağışıklık güçlendirmek isterken kilo almayın” uyarısında bulundu.   Beslenme ve Diyet Uzmanı Cemre Balkan, kış mevsiminde beslenmeye dair önemli bilgiler verdi. Düşük kalori içeren diyetlerin, tek tip beslenme şeklinin metabolizmayı yavaşlatabileceği gibi bağışıklık sistemini de düşürebidiğini ifade eden Balkan, “Yeterli ve dengeli beslenme kavramı bu dönemde daha çok önem kazanıyor. Soğuk havalarda karbonhidrat ve yağlı besinlere olan istek artabiliyor. Düşük kalorili beslenmeyelim tabi ama gereğinden fazla karbonhidratlı ve yağlı besin tüketiminden de kaçınalım. Havaların erken kararması ve daha çok evde vakit geçirmeye başlamamız ile birlikte tatlı ihtiyacımızda da bir artış gerçekleşebiliyor. Artan tatlı ihtiyacını meyve ile karşılamaya çalışın. Günlük 5-6 porsiyon meyve sebze tüketin ve tükettiğiniz meyve sebzelerin rengarenk olmasına özen gösterin” dedi.   Diyetisyen Cemre Balkan şöyle devam etti:   “Kış sebzelerinden bazıları özellikle çocuklar tarafından sevilmeyebiliyor. Evde az yağ içeren fırın ya da tavada yapılmış börek, krep, poğaçalar yapıp sebzeleri bu tariflerin içerisinde kullanmayı deneyebilirsiniz. Ispanaklı, pırasalı börek ya da mücver; maydanoz-dereotlu krep; patlıcan-yeşil mercimekli poğaça gibi. Kışın güneşten fazla yararlanamadığımız için vücudumuzda D vitamini eksikliği meydana gelebilir. Mutlaka kontrollerinizi yaptırın ve gerekli ise takviye ile destekleyin. D vitamini eksikliğinde kas-kemik ağrıları, halsizlik, yorgunluk, depresyon gerçekleşebiliyor. Soğuk havalarda canınız sıcak bir şeyler çekebilir. Çorba sıklıkla tercih edebileceğiniz bir seçenek olsun; üstelik tüketemediğiniz sebzeleri çorba içerisine katarak tüketebilirsiniz. Aynı zamanda mide hacminizin bir kısmını doldurarak yemekte fazla porsiyon tüketmemenize yardımcı olurken karbonhidrata olan istediği de azaltıp kilo kontrolünü destekleyecektir.”   “Baharatlara beslenmenizde yer verin”   Kış mevsimiyle birlikte daha çok kullanılan baharatlara değinen Balkan, “Tarçın, zencefil, zerdeçal gibi baharatlara beslenmenizde yer verin. Antienflamatuar özellikleri ile vücuttaki inflamasyon azalmasına yardımcı olarak bağışıklık güçlendirici etkide de bulunurlar. Zencefilin mideyi rahatlatıp sindirimi kolaylaştırıcı etkisi de bulunmakta. Aromaları sayesinde de kışın çaylarınızda kullanabilirsiniz; tarçın tatlı istediğine iyi gelecektir. Bu dönemde sıcak bir şeyler içme ihtiyacınız olabilir. Herhangi bir rahatsızlığınız yok ise tatlı içecekler yerine ıhlamur, kuşburnu, adaçayı gibi çaylar tüketebilirsiniz” ifadelerini kullandı.
Kış aylarında sağlıklı beslenme tavsiyeleri

Beslenme ve Diyet Uzmanı Cemre Balkan, kış aylarına yönelik sağlıklı beslenme tüyoları vererek, “Bağışıklık güçlendirmek isterken kilo almayın” uyarısında bulundu.

 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Cemre Balkan, kış mevsiminde beslenmeye dair önemli bilgiler verdi. Düşük kalori içeren diyetlerin, tek tip beslenme şeklinin metabolizmayı yavaşlatabileceği gibi bağışıklık sistemini de düşürebidiğini ifade eden Balkan, “Yeterli ve dengeli beslenme kavramı bu dönemde daha çok önem kazanıyor. Soğuk havalarda karbonhidrat ve yağlı besinlere olan istek artabiliyor. Düşük kalorili beslenmeyelim tabi ama gereğinden fazla karbonhidratlı ve yağlı besin tüketiminden de kaçınalım. Havaların erken kararması ve daha çok evde vakit geçirmeye başlamamız ile birlikte tatlı ihtiyacımızda da bir artış gerçekleşebiliyor. Artan tatlı ihtiyacını meyve ile karşılamaya çalışın. Günlük 5-6 porsiyon meyve sebze tüketin ve tükettiğiniz meyve sebzelerin rengarenk olmasına özen gösterin” dedi.

 

Diyetisyen Cemre Balkan şöyle devam etti:

 

“Kış sebzelerinden bazıları özellikle çocuklar tarafından sevilmeyebiliyor. Evde az yağ içeren fırın ya da tavada yapılmış börek, krep, poğaçalar yapıp sebzeleri bu tariflerin içerisinde kullanmayı deneyebilirsiniz. Ispanaklı, pırasalı börek ya da mücver; maydanoz-dereotlu krep; patlıcan-yeşil mercimekli poğaça gibi. Kışın güneşten fazla yararlanamadığımız için vücudumuzda D vitamini eksikliği meydana gelebilir. Mutlaka kontrollerinizi yaptırın ve gerekli ise takviye ile destekleyin. D vitamini eksikliğinde kas-kemik ağrıları, halsizlik, yorgunluk, depresyon gerçekleşebiliyor. Soğuk havalarda canınız sıcak bir şeyler çekebilir. Çorba sıklıkla tercih edebileceğiniz bir seçenek olsun; üstelik tüketemediğiniz sebzeleri çorba içerisine katarak tüketebilirsiniz. Aynı zamanda mide hacminizin bir kısmını doldurarak yemekte fazla porsiyon tüketmemenize yardımcı olurken karbonhidrata olan istediği de azaltıp kilo kontrolünü destekleyecektir.”


 

“Baharatlara beslenmenizde yer verin”

 

Kış mevsimiyle birlikte daha çok kullanılan baharatlara değinen Balkan, “Tarçın, zencefil, zerdeçal gibi baharatlara beslenmenizde yer verin. Antienflamatuar özellikleri ile vücuttaki inflamasyon azalmasına yardımcı olarak bağışıklık güçlendirici etkide de bulunurlar. Zencefilin mideyi rahatlatıp sindirimi kolaylaştırıcı etkisi de bulunmakta. Aromaları sayesinde de kışın çaylarınızda kullanabilirsiniz; tarçın tatlı istediğine iyi gelecektir. Bu dönemde sıcak bir şeyler içme ihtiyacınız olabilir. Herhangi bir rahatsızlığınız yok ise tatlı içecekler yerine ıhlamur, kuşburnu, adaçayı gibi çaylar tüketebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Zonguldak HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve karar67.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.