İşte Fener Mahallesi projesi!

17.12.2018 - 19:51, Güncelleme: 05.11.2020 - 18:10 2971+ kez okundu.
 

İşte Fener Mahallesi projesi!

TOBB ETÜ Mimarlık Bölümü öğrencileri Utku Doğanay, Furkan Balcı ve Yusuf Yılmaz'ın, Zonguldak Fener Mahallesi için Murat Sönmez, Nesli Naz Aksu ve Beyza Nur Batı yürütücülüğünde tasarladıkları projeleri kamuoyuna açıklandı. Fener Mahallesi Mimari Proje önerisi olarak sunulan proje kentin dokusuna uygun olarak şekillendirildi. Arkitera.com sitesinden konu ile ilgili detayları paylaşan Nilüfer Karakoç, “Zonguldak kenti kömür-emek üzerine gelişen bir kimlik ifade eder. Ancak bu kimlik kendine kentin gündelik yaşantısında yer bulamamıştır. Yeryüzündeki var olan durum ve yer altında oluşan kültür ve bunun beraberinde getirdiği kimlik birbirleri arasında bağlantı kuramamıştır” ifadelerini kullandı. KENT VE PROJE KİMLİĞİ Karakoç proje ile ilgili yaptığı detaylı açıklamada, “Bu kimlik araştırma-sorgulama sonucunda yapma yöntemi olarak benimsenen kazma (bir şeyler eklemek yerine çıkarmak); belirlenen programlar dahilinde yeraltı, yerüstü ve bunların sürekliliğinde oluşan ara mekanlara referans veren 3. Tip bir topografik durumdur. Kazma eylemi tasarımın var oluşunun çıkış noktası iken, tasarım yer üstünde vücut bulduğu yerlerde boşluğun üretim biçimini tekrardan tanımlar” ifadelerine yer verdi. “BİR AĞ GİBİ YAYILIR” Proje kimliğine dair açıklamalarına devam eden Nilüfer Karakoç, “Bu durum; bir ağ gibi kentin ve kent dokusunun içine yayılır. Kentin farklı yerlerinde farklı eylemlere yönelik kendini tekrar üretir. Bu yüzden tasarım kendine yer üstüne de yer altı mekân-hacim üretim biçimleri üzerinden kurgular, kendini 3.tip kendini ve çevresini kendi prensipleri çevresinde üreten ve düzenleyen bir topografya olarak tanımlar.Tasarım; kentsel düzenin oluşturduğu yapma biçimleri ve tasarım dillerini reddederek; bilindik mekanları yeniden yorumlayan ve bilindik eylem-mekân ilişkilerini yeniden üreten deneysel bir çalışmadır” dedi.

TOBB ETÜ Mimarlık Bölümü öğrencileri Utku Doğanay, Furkan Balcı ve Yusuf Yılmaz'ın, Zonguldak Fener Mahallesi için Murat Sönmez, Nesli Naz Aksu ve Beyza Nur Batı yürütücülüğünde tasarladıkları projeleri kamuoyuna açıklandı. Fener Mahallesi Mimari Proje önerisi olarak sunulan proje kentin dokusuna uygun olarak şekillendirildi. Arkitera.com sitesinden konu ile ilgili detayları paylaşan Nilüfer Karakoç, “Zonguldak kenti kömür-emek üzerine gelişen bir kimlik ifade eder. Ancak bu kimlik kendine kentin gündelik yaşantısında yer bulamamıştır. Yeryüzündeki var olan durum ve yer altında oluşan kültür ve bunun beraberinde getirdiği kimlik birbirleri arasında bağlantı kuramamıştır” ifadelerini kullandı.

KENT VE PROJE KİMLİĞİ

Karakoç proje ile ilgili yaptığı detaylı açıklamada, “Bu kimlik araştırma-sorgulama sonucunda yapma yöntemi olarak benimsenen kazma (bir şeyler eklemek yerine çıkarmak); belirlenen programlar dahilinde yeraltı, yerüstü ve bunların sürekliliğinde oluşan ara mekanlara referans veren 3. Tip bir topografik durumdur. Kazma eylemi tasarımın var oluşunun çıkış noktası iken, tasarım yer üstünde vücut bulduğu yerlerde boşluğun üretim biçimini tekrardan tanımlar” ifadelerine yer verdi.

“BİR AĞ GİBİ YAYILIR”

Proje kimliğine dair açıklamalarına devam eden Nilüfer Karakoç, “Bu durum; bir ağ gibi kentin ve kent dokusunun içine yayılır. Kentin farklı yerlerinde farklı eylemlere yönelik kendini tekrar üretir. Bu yüzden tasarım kendine yer üstüne de yer altı mekân-hacim üretim biçimleri üzerinden kurgular, kendini 3.tip kendini ve çevresini kendi prensipleri çevresinde üreten ve düzenleyen bir topografya olarak tanımlar.Tasarım; kentsel düzenin oluşturduğu yapma biçimleri ve tasarım dillerini reddederek; bilindik mekanları yeniden yorumlayan ve bilindik eylem-mekân ilişkilerini yeniden üreten deneysel bir çalışmadır” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve karar67.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.